Kalap: 3-12 cm átmérőjű. Fiatalon félgömb alakú, domború, majd ellaposodik., fehéres, okker. Felülete selymes-szálas vagy barna pikkelyes.
Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag. Hengeres alakú vagy orsó formájú, lefelé elkeskenyedő. Színe fehéres. Felülete a vékony gallér alatt kissé pelyhes.
Lemezek, tráma: Sűrűn és szabadon állók, szélesek. Fiatalon élénk rózsaszínűek, majd húsvörösek, végül feketésbarnák lesznek.
Hús: Puha, vastag, fehéres színű, elvágva nem vagy csak gyengén vörösödik.
Gallér: Vékony, lelógó, múlékony
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Jellegzetesen csiperke illatú
Íz: Jóízű
Termőhely és idő: Júniustól októberig réteken, legelőn csoportosan, tápanyagban dús talajon, sajnos már csak helyenként gyakori.
Spórája: Spórapora sötétbarna, spórája 6,5-8 x 4-5 µm, elliptikus, sima.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Lógó gallér
- Enyhén vörösödő hús
- Jó illat (nem keserűmandula- és nem fenolszagú)
- Füves területen terem
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Hasonlít hozzá a mérgező karbolszagú csiperke.