- Látogató gombázó -

Karbolszagú csiperke

(Agaricus xanthodermus)

A gombához még nincs fotó!

Egyéb elnevezések:

Népi elnevezések:

Egyéb latin nevek:



Család: Csiperkefélék
Család (latin): Agaricaceae

Ehetőség (étkezési érték):
Enyhén mérgező, gyomor- és bélpanaszokat okozhat. Szaga undort kelthet.
Alapfokú gombaszakértői tanfolyam része

Kalap: 5-15 cm átmérőjű. Kezdetben hengeres, majd domború, idővel ellaposodik. Fehéres színű, közepe gyakran füstfoltos. A kalap felülete sima vagy néha felrepedezik, nyomásra sárgán foltosodik. Széle gyakran túlnő a lemezeken.
Tönk: 5-15 cm magas, 1-2 cm vastag. Hengeres vagy kissé gumós tövű, gyakran görbe. Színe fehér, sérülésre különösen a tövénél gyorsan besárgul.
Lemezek, tráma: Sűrűn és szabadon állók. Fiatalon fehérek, majd élénk rózsaszínűek, végül egészen sötétbarnák lesznek.
Hús: Fehér, vágásra főleg a tönk tövében élénk krómsárga lesz.
Gallér: Nagy lelógó gallérja van, aminek az alsó része fogaskerékszerűen díszített.
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Kellemetlen, karbolra emlékeztető szag, ami nem mindig érezhető.
Íz: Nem jellegzetes
Termőhely és idő: Júniustól októberig parkokban, kertekben, réten, de előfordul erdőben is. Elég gyakori gombafaj.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
  • Karbolszag, amely főzve erősödik.
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Főzés hatására a kellemetlen karbolszag erősödik.

Még senki nem szólt hozzá! Tagként hozzászólhatnál!
Részletek: [ Itt ]