- Látogató gombázó -

Fehértejű keserűgomba

(Lactarius piperatus)

A gombához még nincs fotó!

Egyéb elnevezések:

Borsos tejelőgomba


Család: Galambgombafélék
Család (latin): Russulaceae

Ehetőség (étkezési érték):
Feltételesen ehető. Csak sütve fogyasztható.
Alapfokú gombaszakértői tanfolyam része

Kalap: 5-15 cm átmérőjű. Fiatalon domború, majd kiterül, végül tölcséres lesz, széle sokáig aláhajló. Fehéres, krémfehér, idősebb korban okkeres, világosbarna foltokkal. Felülete sima, csupasz, matt, száraz időben táblásan repedezik.
Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Hengeres, a töve felé elvékonyodó. fehér, világosbarnán, okkerbarnán foltosodó. Felülete csupasz, kissé egyenetlen.
Lemezek, tráma: A tönkre lefutók, nagyon sűrűn állók, keskenyek, fehérek vagy krémszínűek, idősen okkerbarnásan foltosodhatnak.
Hús: Kemény, pattanva törik. Fehér színű, megszáradva, különösen a tönkben sárga. Sérülésre bőséges, fehér színű tejnedvet ereszt.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Csípős, fehér tejnedv. Nem változik a színe.
Illat: Szagtalan vagy enyhén aludt tejre emlékeztet
Íz: Égetően csípős ízű, ami sütés közben enyhül vagy megszűnik
Termőhely és idő: Júliustól októberig, lomb- és fenyőerdőben gyakori, a szárazságot jól tűrő gombafaj.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
  • Nagyon sűrűn álló lemezek
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Gyakran összekeverik a nem ehető pelyhes keserűgombával, ám annak csípős íze nem enyhül sütés után sem!

Speciális módon, sütve fogyasztható. Szalonnával, juhtúróval együtt sütve fogyasztják. Hazánk egyes részein és Erdélyben nagyon kedvelik!

Még senki nem szólt hozzá! Tagként hozzászólhatnál!
Részletek: [ Itt ]