- Látogató gombázó -
.

Savanykás gombaleves szárított gombából

Ha savanyúbban szereted, utólag kis esetet adsz hozzá, mint a székelyek
Szerző:mars3696
2014.05.12 15:30

Hozzávalók:
jó maréknyi szárított gomba
7-10 dkg füstölt szalonna (kolozsvári)
3 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
1 pohár aludttej (2,5-3 dl) vagy joghurt
1 púpozott evőkanál liszt
1 ek olaj
0,5 kg krumpli
só, fehér bors, babérlevé
ecet ízlés szerint
A szárított gombát beáztatjuk 1.5 l. vízbe egy órára. Közben a krumplit meghámozzuk és 1x1 cm-es darabokra vágjuk. A szalonnát szeleteljük apró kockákra és egy serpenyőben süssük pörcösre. Amikor kész, a pörcöket az olaj lecsepegtetése után szedjük át a gomba mellé a vízbe.

Az óra leteltével odatesszük főni a gombát lével együtt (sok helyen olvastam, hogy a levet öntsük le és öntsük fel tiszta vízzel, de én ilyen Isten káromlást nem követek el). Dobjuk bele a krumplit (ne túl messziről)! Lassú tűzön melegítsük, amíg finoman gyöngyözni kezd. Sózzuk, borsozzuk és dobjuk bele a babérlevelet.

Negyed óra után érdemes ránézni. Addig pucoljuk meg a fokhagymát és zúzzuk össze. Ha negyed óra után a krumplikba már viszonylag könnyen belemegy a villa, akkor jöhet a következő lépés, ha nem, akkor várjunk még és néha próbálgassuk.

Amikor a krumpli rendben, akkor a szalonnazsíros olajat melegítsük újra és az összezúzott fokhagymát pirítsuk meg enyhén. Szórjuk meg paprikával és a liszttel készítsünk gyors rántást.

TIPP: A rántást gyakorlatlanok készíthetik úgy, hogy a lisztet a paprikával még az olajba öntés előtt összekeverik. Így csökken az esélye, hogy megégjen és keseredjen a paprika. Azért ebben az esetben sem árt a rántást szaporán kevergetni!

Amikor kész a rántás, húzzuk félre és öntsük bele az aludttejet. Aki szereti picit zsírosabban, az most belekeverget egy deci tejfölt is! Keverjük simára és öntsük bele a gombalevesbe. Pár percig forraljuk egybe, majd levehetjük a tűzről.

Az utolsó fázis a továbbsavanyítás:
2-3 ek. ecetet belekeverve, közben kóstolgatva belőhetjük a számunkra legkellemesebb savanyúságot. Nem érdemes túlsavanyítani (főleg, ha tejföl is került bele), mert utólag a tányérba kiszedve, falatozás közben is ecetezhetjük.

Én az alap száritmányon kívül (vargánya) az elején beleáztattam egy kis szárított trombitagombát is.