- Látogató gombázó -
.

Célkitűzéseink, álmaink

Milyen célból jött létre az oldal, hogyan képzeljük.
Szerző:Admin
2013.11.18 08:16

Sok gombával, gombahatározással foglalkozó oldal található az interneten. Még magyar nyelven is több tucatot találhatunk! Miért szeretnénk mégis egy ilyen oldalt?

Célunk

Miért is hoztuk létre ezt a weboldalt? Hiszen igen sok gombákkal, gombahatározással foglalkozó oldal található az interneten. Még magyar nyelven is több tucatot találhatunk! Ráadásul a Facebook-on is vannak gombázó közösségek.Viszont nincs igazán interaktív és informatív gombász oldal, amelyen segíteni tudunk gombász társainknak, ahol meg tudunk beszélni egy-egy fajt, ahol recepteket oszthatunk meg, trükköket és ahol mindez visszakereshető később is. Nincs olyan felület, amely kifejezetten erre lett kitalálva! A gombákkal foglalkozó oldalak nem interaktívak: nem lehet rájuk fotókat feltölteni, nem lehet próbálkozni a bizonytalan fajok meghatározásával, vagyis nem lehet semmi olyat tenni, amellyel esetleg egyszerűen hozzátehetnénk, bővithetnénk az adatbázist. A másik lehetőség az interaktivitás. Erre kitűnő példa a Facebook, amely valóban jó felület, hiszen pikk-pakk feltölthetünk rá bármit, hozzászólhatunk, vitázhatunk, a feltöltött képek alapján beazonosíthatunk, egyszóval valóban szervesen bekapcsolódhatunk egy közösségbe. A hibája azonban az, hogy nem kifejezetten a gombázásról szól. Nem tudod visszakeresni rajta (vagy csak fél napos görgetéssel) a korábbi adatokat. Nem szelektál, nem rendszerez. A „kimondott szó” bekerül egy nagy zsákba: tudod, hogy ott van, de hogy hol, azt már nem.A Gombazo.hu igyekszik célzottan és kifejezetten a gombázásra kihegyezve működni:
  • Lehetséges olyan fotókat feltölteni, amelyen számodra ismeretlen faj szerepel, amit aztán mások megpróbálnak beazonosítani.
  • A fajokról nyílt topikokban megbeszélhetitek fajspecifikusan a tapasztalataitokat.
  • A meglévő adatbázist folyamatosan bővítjük, pontosítjuk segítségetekkel.
  • Igyekszünk könnyen visszakereshetővé tenni az anyagokat, cikkeket.
  • Mivel mi kifejezetten a gombákkal kívánunk foglalkozni, az ötleteitek alapján bővíteni, alakítani tudjuk az oldalt, hogy minél színesebb és jobban használható legyen.

Már bejelentkezés nélküli látogatóként is tudod használni a felületet, hiszen az alap adatokhoz hozzáférsz - láthatod a fajlistát, a fórumot, stb. -, ám ha beregisztrálsz és tagként vagy jelen, a lehetőségeid komolyan kibővülnek. Gyakorlatilag az összes adathoz, funkcióhoz hozzáférsz.

Hogyan válhatsz taggá?

Mindenképp regisztrálnod kell. Miután regisztráltál, kapsz 60 nap próbaidőt. Ez idő alatt el tudod dönteni, hogy tetszik-e a felület, tudod-e használni, megfelel-e Neked.

Ha úgy látod, hogy az igényeidnek megfelel és szeretnéd tovább használni az összes lehetőséget, akkor befizetsz egy jelképes tagdíjat, amellyel a munkánk feltételeit teremted meg. Ez nem nagy összeg, 2540Ft (2000Ft+Áfa) egy évre. Sőt! Ez az összeg picit tovább elég, hiszen ahogy majd lejjebb olvashatod, a rendszer csak a „gombaidény” idején számolja el a tagdíjat, azon kívül nem!

Amennyiben úgy véled, hogy nem ér meg neked a dolog ennyit, akkor sincs baj: szívesen látunk utána is az oldalon; az alap funkciókat el fogod érni és így is használható marad az oldal, csupán némileg korlátozott formában.

További érdekesség

Mindazok, akik érvényes tagsággal rendelkeznek (tehát nem a próbaidőt töltik, hanem támogatnak minket), teljes jogkörrel használhatják a Sétafika túraportált is! A Sétafika túraportál jelenleg hazánk legnagyobb önköltségű túrák szervezésével foglalkozó portálja. A gombázás és a kirándulás nem túl távoli témák, így talán érdekes lehet, hogy egy "befizetéssel" azonnal két színvonalas felületre is jogosultságot nyerhetsz!Az oldal – ahogy azt írtuk – nem egy lezárt, statikus rendszer. Folyamatosan bővíteni kívánjuk, ezért örömmel fogadjuk az ötleteket, amit a felső sorban található „Hibalista, ötletelés” menüpontnál tudtok eljuttatni hozzánk. Természetesen nem minden ötlet valósul meg, de így nem lesz elfelejtve semmi és akár később megvalósítjuk, ha lehetséges. Segítségetekkel egy dinamikusan fejlődő, igazán jól használható oldalt szeretnénk kialakítani, ahol párbeszédes jelleggel tudunk segíteni egymásnak a gombavilág megismerésében.Vannak, lesznek hibák az oldalon. Ez sajnos elkerülhetetlen, ám azon vagyunk, hogy ezeket a csorbákat kiköszörüljük, a félreértéseket, fals infókat kiküszöböljük. Ebben is tudtok segíteni a „Hibalista, ötletelés” segítségével!Köszönjük, hogy elolvastad!Sok esőt, meleg napokat és gazdag gombazsákmányt kívánunk!