Kalap: 3-10 cm átmérőjű. Fiatalon domború, majd ellaposodik, végül benyomottá, kissé tölcséressé válik, széle eleinte begöngyölt, majd gyakran hullámos. Színe kékeszöld, de idősen szürkésbarnásra vagy szürkészöldre fakul. Felülete fiatalon hamvas, később csupasz.
Tönk: 3-8 cm magas, 0,3-1 cm vastag. Alakja hengeres, néha görbült. Halvány szürkészöldes színű, csupasz felületű.
Lemezek, tráma: Kissé lefutók, a kalap színénél világosabbak, idővel szürkéssárgásak.
Hús: A kalapban puha, a tönkben szálas, halványzöld.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Erősen ánizs illatú
Íz: Édeskés, fűszeres
Termőhely és idő: Júniustól novemberig, lomb- és fenyőerdőben gyakran seregesen növő, egyes területeken gyakori faj.
Spórája: Spórapora fehér, spórája 6-7,5 x 4-5 µm, elliptikus, sima, olajcseppekkel.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Kifakult példánya hasonlít a viaszfehér tölcsérgomba egyedeire. A jellegzetes ánizsillat a sütés főzés során nem tűnik el, ezért sokan nem kedvelik.