Kalap: 2-4 cm átmérőjű, kezdetben félgömb alakú, majd ellaposodik, okkeres hússzínű, sötétbarnás, higrofán, erősen kihalványodhat, felülete gyakran ráncolt, széle sima vagy kissé bordázott.
Tönk: Hengeres, merev, mindig egyenesen álló. Lefelé kissé vastagodik, majd mélyen gyökerezik a talajban Színe fekete, a kalap közelében barna. Felülete matt, deres.
Lemezek, tráma: Tönkhöz nőttek, szélesek, ritkán állók, piszkos fehéresek, szürkésfehéresek.
Hús: A kalapban vékony, a tönkben szívós, kemény. Színe barnás.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Erősen fokhagymaszagú
Íz: Égetően csípős ízű
Termőhely és idő: Júniustól novemberig, lomb és fenyőerdőben, különösen bükkösökben növő, gyakori faj.
Spórája: Spórapora fehér.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Égetően csípős íz
- Merev, vékony, fekete tönk
- Fokhagymaszag
- Erdőben (főleg bükkösben) terem
Hasonló fajok: