Kalap: Felül narancssárga, a termőrétegben citromsárga.
Tönk: Nincs tönkje, több rétegben egymás fölött (szinte mindig összenőve) jelenik meg a fákon.
Lemezek, tráma: Termőrétege citromsárga, apró, bársonyos lyukakkal.
Hús: Fiatalon puha, lédús, később sajtkeménységű, végül szívóssá, rostossá válik. Fehér, fehéres majd sárgás színű.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs. Megtörve néha fehéres, átlátszó folyadék szivárog belőle, de ez a felszívott nedvesség.
Illat: Kellemes gombára és/vagy gyümölcsre emlékeztető, aromás illat.
Íz: Savanykás, idősen keserű.
Termőhely és idő: Áprilistól szeptemberig, élő és elhalt lombos fákon (főként fűzön, nyáron, cseresznyén vagy akácon) növő, gyakori faj. Súlyos károkat okozhat a faállományban.
Spórája: Spórapora fehér, spórája 5-6,5 x 3,5-4,5 µm, gömbölyű, sima, olajcseppekkel
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Jellegzetes szín és külalak
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Más gombafajjal nem téveszthető össze.
Receptek sárga gévagomba felhasználásával: