Kalap: 5-15 cm átmérőjű. Kezdetben félgömb alakú, majd sokáig domború, végül kiterül. Színe fehéres, világosszürke, szürkés-rózsás-fehér, öregen sárgás-okker. Felülete fiatalon sima, aztán finoman pikkelyessé vagy berepedezővé válik.
Tönk: 3-10 cm hosszú, 2-5 cm vastag, hengeres vagy bunkós, néha a tövénél elvékonyodó, fehéres színű. Felülete finoman pikkelyes a gallérja alatt. A tönk alsó részén gyakran fehér micéliumzsinór figyelhető meg.
Lemezek, tráma: Szabadon és sűrűn állók. Fiatalon rózsásak, szürkés hússzínűek, később sötét, csokoládébarnák lesznek.
Hús: Vastag, fehér. Vágáskor gyengén vörösödő.
Gallér: Gyenge, hártyás
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Csiperke vagy enyhén mandula illatú
Íz: Jóízű
Termőhely és idő: Májustól novemberig főleg homokos talajú réteken, legelőkön, többnyire boszorkánykörben termő, helyenként gyakori faj.
Spórája: Spórapora csokoládébarna
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Jó illat
- Nem kifejezetten karcsú tönk
- Fejletlen gallér
Hasonló fajok: