Kalap: 4-12 cm átmérőjű. Fiatalon domború, végül kiterül. A kalap közepén narancsszínű, téglavörös, vörösbarna, a széle felé okkersárga, sárgás színű. Felülete sima vagy a széle felé rányomott burokmaradványokkal díszített. Peremén gyakran szakadozott, cafrangos fátyolmaradványok láthatóak.
Tönk: 5-15 cm hosszú, 0.4-1,5 cm vastag, hengeres. Leggyakrabban görbe. Színe sárgás, a töve felé téglavörös. Felülete benőtten szálas, fiatalon pókhálószerű fátyla is van, melynek szálas maradványa a tönk felső részében a spóraportól sötétre festődik.
Lemezek, tráma: A tönkhöz nőttek, sűrűn állók. Fiatalon halványsárgák, majd sárgásbarnák, végül szürkés oliva barnk. A lemezélek világosabbak.
Hús: Világossárga, krémszínű, a tönkben barnás.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Szagtalan, néha kellemes illatú.
Íz: Kesernyés.
Termőhely és idő: Májustól decemberig, lombosfák korhadékán csoportosan, tömegesen növő, gyakori faj.
Spórája: Spórapora sötétbarna, sp. 5,5-7 x 3,5-4,5 µm, elliptikus, sima.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Lombos fák közt terem
- Tömeges megjelenés.
- Keserű íz
Hasonló fajok: