Kalap: 5-20 mm átmérőjű, kezdetben kúpos vagy domború, néha hegyes tojásdad vagy kissé nyomott a központban. Idős korban kiterülő. Felülete barázdált, áttetsző. A kalapbőrt borító elkülöníthető, kocsonyás lepedéktől síkos, nyúlós. Színe a központban sötétebb barna, a széle felé halványodik.
Tönk: 2-6 cm magas, 1-1,5 mm vastag, üreges. Egyenes, a kalap közelében kissé kiszélesedik, de a kalapot már az eredeti vastagsággal éri el. Felülete a bőrét borító nyálkás kocsonyás anyagtól síkos, nyúlós. Színe a tetején fehéres, lefelé barnul, a talaj szinten igen sötét barna. Az alján hosszú, durva, fehéres rostok látszanak rajta.
Lemezek, tráma: A tönkre ívesen lefutó, színe halványszürke vagy halvány szürkésbarna, de gyakran egészen fehér. A kalapszélén felkanyarodik. Állaga rugalmas. A lemezél halványabb vagy színtelen.
Hús: Vékony, nyálkás.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Nincs vagy enyhén gyümölcsös süteményre emlékeztető
Íz: Nem jellemző.
Termőhely és idő: Augusztustól októberig fenyőerdők tűlevelű avarján. Hazánkban nagyon ritka. Inkább Erdély magasabb, északi oldalain, illetve tőlünk északra, a Skandináv vidékeken él.
Legjellemzőbb tulajdonságai: