- Látogató gombázó -
.

Rántott gomba trükkök

Szerző:Mars3696
2014.05.19 11:32

A gombák elkészítésének számtalan módja közül talán a legismertebb, de magyar földön minden bizonnyal legkedveltebb módja a kirántás. Rántott gomba tartárral, zöldséges rizzsel, hasáb- vagy petrezselymes krumplival! Nem épp könnyű, nem épp kalóriaszegény táplálék, de szinte mindenki ismer valakit az ismerősi köréből, aki ette már betegre magát ebből az ínyencségből. De miért nem bonyolítsuk, ha lehet?

Rántott gombát a legtöbb ehető, kalapos fajból készíthetünk. A relatív rövid (3-4 perc) sülési idő miatt talán azok a fajok képeznek kivételt, amelyek hőre elbomló toxintartalmuk miatt hosszabb hőkezelést (sütést-főzést) igényelnek.

Melyik gombafaj a legfinomabb így, melyik a legalkalmasabb rántott gombának? Persze mind mindenben, a gombászok véleménye ebben sem egyezik, akár vérre menő vitába is képesek belemenni: vannak akik csak a vargányákat tekinti megfelelő alapnak, mások a csiperkére, őzlábra vagy pöfetegre esküsznek. Ínyencek a tejben-fokhagymában előáztatott gévagombát, a friss galambgombát, míg mások akár a fodros káposztagombát vagy a pereszkék ehető fajait dicsérik. Ebben nem is igazán lehet igazságot tenni, de a vélemény pontos kialakítása végett érdemes mindet megkóstolni. De tényleg csak az objektivitás elérése céljából!

Ha rántottál már ki bármit is, akkor ismerős lesz a készítés menete. A gombákat meg kell tisztítani – van aki alaposan átmossa őket és a szárukat is eltávolítja, mások azt mondják, hogy a gombát nem szabad mosni, csak pucolni szabad - majd enyhén meg kell sózni, borsozni. Az olajat egy mélyebb serpenyőben tedd fel forrósodni, mivel a gombák kalapja (főleg a dundibb és fiatal kalapok) könnyen kilóg a forró sütőanyagból.

A panírkészítés az a pont, ahol eltérnek a vélemények, most leginkább erre térnék ki, mivel a bepanírozás után már egyértelmű a feladat: a forró olajba tenni a panírozott gombát és szép aranybarnára sütni!

A panírról:

Van, aki a tojást habosra veri és tesz hozzá tejet. A tejjel kicsit lágyabbá valamint könnyebben kezelhetővé tesszük a panírt.

A panírozáskor általános sorrend: tányérkába liszt, felvert tojás végül zsemlemorzsa, ám láttam már olyat is, aki a tojásba belekeveri a zsemlemorzsát, így némileg egyszerűsítve a folyamatot.

Ha van a családban tojás és/vagy tejérzékeny, akkor a felvert tojást kiválthatjuk tiszta vízzel is. Bármilyen meglepő, így is rántott gomba lesz a végeredmény! Vizes panírral sütve a panír kicsit keményebb lesz, de megéri ha így ehet belőle olyan családtagunk, szerettünk is, akinek egyébként le kellene mondani erről az ínyencségről.

A tojásba (vagy a zsemlemorzsába) extra fűszerként keverhetünk kakukkfüvet vagy petrezselymet. Mindkét fűszer kellemesen egészíti ki a gomba aromáját! Ínyencek szoktak a tojásba parmezánt keverni, illetve érdemes kipróbálni a darált diót is! Ezek sem fognak rontani az összképen!

Természetesen nem kell ragaszkodnunk a „megszokott” panírhoz! Ha bőven találunk gombát, érdemes kísérletezgetni. Egy-egy jól sikerült kísérletünk végén néma csend és a falás elégedett zaja lehet jutalmunk. Aki lassabban eszik, az talán még egy-egy sóhajt vagy „ezhűdefinom” nyögést is ki tud préselni magából.

Egyéb panírok:

Lehet a gombát sörtésztába kisütni. Ilyenkor vékonyabbakra vágjuk fel a gombát, mivel a sörtészta sülési ideje még a normál panírnál is gyorsabb. A sörtészta elkészítése:

Hozzávalók:
20 dkg liszt
2 dl sör
3 tojás
0,5 dl
olaj
kevés só

Elkészítés:
A lisztet csomómentesen összedolgozzuk a tojások sárgájával és a sörrel, valamint egy kis sóval. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, s az olajjal együtt ezt is a tésztához keverjük.

Ebbe a sűrű keverékbe forgatjuk bele a gombákat (vagy húsokat, zöldséget). Előtte azonban lisztbe lehet mártani, hogy jobban tapadjon rá a sörtészta.
Zabpelyes panír

Hozzávalók (2 adaghoz):
3/4 csésze zabpehelyliszt
1 tojás
3/4 csésze zabpehely
fél csésze szénsavas ásványvíz
fél csésze tej vagy szójatej

Keverjük ki a tésztát az összetevőkből úgy, hogy sűrűn folyó masszát kapjunk (ha túl híg, adhatunk hozzá a szilárd összetevőkből, ha túl sűrű, akkor a folyadékokból). Lisztezés után ebbe forgassuk a gombát és úgy süssük ki!
Borzaska

A tojás után apróra reszelt nyers burgonyába forgatjuk a gombát
KFC (kentucky friends chicken)

A trükk itt csak annyi, hogy a végén zsemlemorzsa helyett apróra tört gabonapehelybe forgatjuk a gombát és így sütjük ki, illetve a tojásba ízlés szerint tehetünk némi Erős Pistát, bár a gombához kevesen szeretik a csípős ízt!


A tálalásról pár szóval:

Feljebb már volt róla szó, hogy a rántott gomba általában zöldséges rizzsel, hasábkrumplival vagy petrezselymes krumplival a legjobb. Ez így, ebben a formában nem igaz, hiszen aki egyszer kóstolta franciasaláta ágyon vagy majonézes krumlpival, az utána mindig így szeretné enni. A majonézes ízek egyébként is nagyon mennek ehhez az étekhez: nem véletlen, hogy a tartármártás vagy a fokhagymás majonézmártás elengedhetetlen tartozéka a rántott gombafejeknek. Köretként érdemes kipróbálni még a hagymás burgonyasalátát is. Ez jóval könnyebb és egészségesebb, mint az olajban, zsírban sült hasábburgonya!

Végül pedig maga a rántott gomba elkészítéséről egy kis video (felhívom a figyelmet, milyen szép tisztán és érthetően beszél a hölgy!):