- Látogató gombázó -
.

Gombából édesség

Szerző:MoMaszter
2014.04.29 19:06

A gombák elkészítési módja – sós ételek esetében – széles palettán mozog. Töltelékektől kezdve a köretekig, sülve, főve, levesnek és roston is készíthetjük. Kiegészítőként vagy fő alkotóelemként is megállják a helyüket. Azt azonban viszonylag kevesen tudják, hogy egyes gombafajokból édesség is készíthető és ennek a módja a kandírozás.

A kandírozás egyfajta tartósítás: a gyümölcsökben lévő vizet cukorral helyettesítjük, így sokáig elállnak. Nem csak gyümölcsöket tartósíthatunk így, hanem ehető virágokat, gyökereket és citrusfélék héját …és ami minket igazán érint gombákat is!

Kétféle technológia létezik a kandírozásra, az egyik napokat vagy akár heteket vesz igénybe, de a befektetett idő megtérül, az így tartósított gombák később hónapokig elállnak gond nélkül. Ennél az eljárásnál 1 kg gombára kb. 1 liter szirupot kell számolni (6 dl vízhez fél kg cukor, amelyet addig főzök, míg "szálat" húz az ember ujjai között). A gombát 2 cm-es darabokra darabolom, egy tepsibe terítem, és leöntöm a forró sziruppal. Egy napig állni hagyom, a szirupot leszűröm, visszapótolom 1 literre némi cukorral és nagyon kevés vízzel, újraforralom, leöntöm vele a gombákat, majd újabb 1 napig állni hagyom. Ezt naponta megismétlem 4-5 napon át. Végül a gombákkal együtt újraforralom a szirupot, és 3-4 napig állni hagyom. Lecsöpögtetem, és meleg helyen - fűtőtest tetején - hagyom száradni.

Ennél egyszerűbb módszer, ha a gombát kisebbekre vágjuk, majd a fenti sziruppal és citrom héjával fűszerezve 3-4 napon keresztül reggel és este felfőzzük, majd kihűtjük. Amikor a szirupnak már szinte semmi leve nincs, befejezzük a ténykedésünket: a sziruppal kifőzött gombákat száraz helyen (vagy aszalógépben) megszárítjuk, aztán porcukorba forgatva hűvös helyen tároljuk. Ezzel a módszerrel kandírozott termékünk 1-2 hónapig tartható el.

Mely gombák alkalmasak kandírozásra? Például a gévagomba, a judásfüle gomba és a rókagomba. A határozottabban gomba ízű gombák, illetve a kifejezetten magas létartalmúak nem felelnek meg erre a célra, mert nem kapunk megfelelő terméket a végén.

Forrás: