- Látogató gombázó -
.

Gévagomba krémleves a la Mars

Ha sokat szedtél és szereted a krémleveseket...
Szerző:Admin
2014.04.23 17:28

Hozzávalók:
50-60 dkg gévagomba
1 dl tejföl
1 tojás sárgája
kis csokor petrezselyem
kis csokor turbolya (nem muszáj)
5-7 gerezd fokhagyma
1 db vöröshagyma
5-10 dkg füstölt szalonna
só, bors, szerecsendió
A gévagombát megtisztítjuk és a friss, puha részeket levágjuk, majd daraboljuk lehetőleg gyufa vékony szeletekre, illetve ezt is tovább (vagy nagyon durvára daráljuk). A fás részeket félretesszük!

A szalonnát apróra kockázzuk, odatesszük sülni egy fazékban, hogy kiolvadjon a zsírja, majd a szintén felkockázott vöröshagymát rádobjuk. Üvegesre dinszteljük a hagymát. Amikor kész, beleszórjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiót reszelünk rá bőségesen. Lefedjük és hagyjuk, hogy levet eresszen és ebbe párolódjon.

A fokhagymákat összezúzzuk, a petrezselymet és a turbolyát felaprítjuk. Turbolyát nem mindenki tud szerezni és nem is mindenki szereti, szóval ez kihagyható (én nem hagyom ki).

Amikor a gomba elfőtte saját levét, beleöntjük a fokhagymát és a felaprított zöldfűszereket. Öntünk hozzá nagyjából annyi vizet, hogy másfélszeres legyen a térfogat és lassú tűzön tovább főzzük.

Tejfölt kikeverjük a tojássárgájával, majd a gombaléből keveset hozzáteszünk és kikeverjük (lehet bele tenni egy kevés lisztet, de szerintem jobb liszt nélkül). Beleöntjük a lassan forró levesbe.

Nagyjából 8-10 percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Jó botmixerrel vagy turmixgéppel leturmixoljuk és kész is van! Szórhatunk rá kevés petrezselyemlevelet díszítésnek, aztán pirított kenyérkockákkal vagy levesgyönggyel tálaljuk!

Ja! Az elején félretettük a taplószerűen kemény, fás részeket! Ezeket ízléses formára farigcsálva használhatjuk nehezéknek, esetleg csúzliba! :) De ne együk meg!