- Látogató gombázó -
.

Rizike, a fenyvesek kincse

Rizike: sokféle módon elkészíthető ínyencfalat
Szerző:Talán
2013.11.15 14:29

A rizike sokunk kedvence. Érdemes jobban megismerkedni kulminális szempontból ezzel a "répavérű" fajjal.

Egyik kedvenc csemegegombánk a rizike: rizikék közül is legfinomabb az ízletes rizike. A rizike tápláló és kalóriaszegény. 100 gramm friss rizikével mindössze 10-35 kalóriát fogyasztunk el. Ebben a mennyiségben 2 grammnyi valamennyi esszenciális aminosavunkat felsorakoztató fehérje, nagyjából 0,5 - 0,6 g zsír, 0,1 g szénhidrát és 7-8 gramm emészthetetlen rost található.

Ásványi anyagai:
310 mg kálium mellett kén és foszfor is található benne, valamint nátrium, magnézium, klór, stb. A nyomelemek közül vasat tartalmaz legnagyobb mennyiségben (1,3 mg), de rezet és cinket is fogyaszthatunk vele.

Vitamin tartalma:
  • C-vitamin (5,8 mg),
  • Niacin (4,9 mg), amely vitaminnak jelentős szerepe van a sejtek energia-háztartásában és a DNS-lánc kijavításában,
  • Pantoténsav (2,4 mg),
  • Nyomokban E-, B1-, B2- és B6-vitamin mutatható ki belőle.


Felhasználás:
Az rizike igen sokféle módon elkészíthető, ám salátát lehetőleg csak az ízletes rizikéből készítsünk, a többi kesernyés ízt adhat. Ezen kívül bármilyen konyhai készítmény ízletes lesz. Bár könnyen sérül és törik, ropogós húsa végig megtartja jellegét.

A gombát tisztítjuk, nem mossuk! Ám ha valaki mégsem elégedett a száraz tisztítással, akkor gyorsan, enyhe vízsugárban érdemes lemosni, majd lemezeivel lefelé fordítva lecsöpögtetni, mert így sérül legkevésbé. A gomba megtisztításakor a szárát szedjük le, ezt apróra vágva tudjuk feldolgozni. A kalapot általában aprítás, feldarabolás nélkül érdemes elkészíteni.

Készíthetünk belőle levest, ehhez a gombát enyhén sós vízben kell megfőzni. A nagyobbakat érdemes kirántani vagy megsütni. Amikor zsiradékban sütjük, kalapjával lefelé fordítva helyezzük az edénybe, így kevésbé töredezik. 25 perces párolás, pirítás után sóval és kevés tejszínnel összekeverve kiváló pirítós feltét lehet, de készíthetünk belőle hagyományos gombapaprikást vagy pörköltet is. Hagymásan, foghagymásan zsírjára sütve frissen vagy mélyhűtés után fogyaszthatjuk. Kiegészítheti a rántottát. Más gombákkal vegyítve gazdagabbá teszik a gombaételek ízét. A kisebb példányokat salátának készíthetjük el.

Pikáns ecetes saláta készíthető mintegy fél kilónyi, lehetőleg fiatal rizikéből, amit először enyhén sós vízben főzzünk meg. Karikázzunk föl két vöröshagymát és néhány szem ecetes uborkát. Kevés ecettel, olajjal, kapribogyóval, bazsalikommal, sóval, borssal, tárkonnyal és egy csipetnyi cukorral készítsünk salátaötletet. A kihűlt gombát óvatosan vágjuk föl, és keverjük össze a többi összetevővel. Fogyasztás előtt egy-két órán át hűtőben érleljük össze. Pirítós mellé finom, a hozzáértők sört ajánlanak hozzá.

Igen egyszerűen ízletes vacsorát gyárthatunk belőle, ha nagyjából 1 kg friss rizikét 10 dkg vajon kevés sóval párolunk, majd lesütjük vagy egy-két kanál tejszínnel keverjük el. Azon melegében kenyérrel, pirítóssal fogyaszthatjuk.

Sérülékenysége és megzöldülése ellenére viszonylag sokáig eláll. El lehet tenni sós lében is, és bár rosszul szárad, szárított gombaként is szokták árulni. Ha tetemes gombazsákmányra sikerül szert tennünk, akár le is fagyaszthatjuk, húsa jól viseli a mélyhűtést. A rizike a vizeletet pirosas árnyalatúra festheti, ez azonban ártalmatlan elváltozás.

A gombaevő lengyelek szívesen készítenek rizikés bigost és pirogot.