Kalap: 5-20 cm átmérőjű. Kezdetben félgömb alakú, majd ellaposodik. Színe változatos: olívasárgás, narancs, narancsbarna, olívabarnás. Nyomás, sérülés hatására kékül, feketedik. Kalapbőre nemezes, idővel sima lesz, nedves időben kissé ragadós.
Tönk: 4-15 cm hosszú, 2-7 cm vastag. Hasas vagy bunkó alakú. Sárga, narancssárga színű, a töve felé vörös. Felületén hosszú szemű, vörös hálózat látható.
Lemezek, tráma: Nincs lemeze. Termőrétege felkanyarodó, vastag, sárga, pórusok vége kárminpiros, szűk, nyomásra kékülő, majd feketedő.
Hús: Vastag, halványsárga. A tönk aljában gyakran borvörös, megvágva azonnal kékül.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Jó illatú
Íz: Jóízű
Termőhely és idő: Májustól októberig, többnyire meszes talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Spórája: Spórapora barnásolíva, spórája orsó alakú, sima, 12-15 x 5-7 µm.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Megnyúlt, erős hálózat a tönkön
- Erősen kékülő hús
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Korábban azt gondolták, hogy alkohollal együtt fogyasztva mérgező, de az újabb kutatások ezt megcáfolták.