Kalap: Átmérője 6- 20 cm. Fiatalon domború, majd ellaposodik, többé-kevésbé tölcsér formájú. A kalap széle sokáig begöngyölt. Színe szürke, barnásszürke, egérszürke de lehet fehér is. Fiatalon hamvas.
Tönk: 4-12 cm hosszú, 1,5-4 cm vastag, felfelé elvékonyodó, alul szélesebb, bunkó alakú. Színe fehéres, világosszürke. Felülete szálas, rostos.
Lemezek, tráma: Kissé lefutók, sűrűn állók, a kalap húsáról könnyen leválaszthatók. A lemezek színe fehér, krémsárga.
Hús: Vastag, eleinte kemény, majd megpuhul, a tönkben szivacsos.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Erős "szürke tölcsérgomba" illat. Édeskés, fűszeres, aromás.
Íz: Aromás, erőteljes íz.
Termőhely és idő: Szeptembertől novemberig, lomb- és fenyőerdőben, gyakran folyásokban növő, néha boszorkány kört alkotó, gyakori faj.
Spórája: Spórapora fehér, spórája 6-7,5 x 3,5-4,5 µm, elliptikus, sima.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Erős, jellegzetes íz és illat
- Szürke alapszínű kalap
- kalap a szélén vékony húsú, a közepén vastag
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Sokakban az erős íz visszatetszést kelt, ezért nem fogyasztják, ám pont az erős aroma az, amiért érdemes gyűjteni: a gyengébb ízű, esetleg vásárolt gombát fel lehet javítani vele.
Főzés előtt sokan leforrázzák.
Ha találunk belőle, érdemes alaposan körülnézni, mert ritkán nő magában.