Kalap: 6-20 cm átmérőjű. Alakja domború vagy pogácsaszerű, majd kiterülő, széle erősen begöngyölt. Színe fehéres, halványszürkés, felülete cserepesen-táblásan durva mezőkre, pikkelyekre repedezik.
Tönk: 5-8 cm hosszú, 2,5-5 cm vastag. Zömök, vaskos, hengeres vagy lefelé keskenyedő. Fehéres színű.
Lemezek, tráma: Sűrűn és szabadon állók, fiatalon rózsaszínesek, szürkésbarnásak, majd bíbor barnák, végül feketés barnák lesznek.
Hús: Igen vastag, kemény, merev. Fehér, majd vágásra gyorsan vörösödik, végül megszürkül.
Gallér: Felfelé álló gallérja van.
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Kissé kellemetlen (vizeletszerű), de ez főzve eltűnik.
Íz: Erősen fűszeres
Termőhely és idő: Júniustól októberig szikes réteken, legelőkön gyakori.
Spórája: Spórapora sötétbarna, spórája 5,5-7 x 5-6 µm, elliptikus, sima.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Jellegzetes kalap
- Szikes réteken, legelőkön terem
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Mérgező gombafajjal nem téveszthető össze. Hasonlit rá az ehető ízletes csiperke.