Kalap: 5-15 cm átmérőjű. Alakja kezdetben majdnem gömbölyű, majd domború. Kalapszéle behajló, végül kiterül, közepe kissé benyomottá válik. Fiatalon fehéres, szürkésfehér színű, később füstbarna, végül fekete. Felülete matt, bársonyos-deres, fiatalon kissé ragadós.
Tönk: 3-8 cm hosszú, 1-3 cm vastag, hengeres, tömör, fehéres, szürkésfehér színű. Öreg korában vagy érintésre lassan vörösödik, majd megfeketedik.
Lemezek, tráma: A tönkhöz nőttek, ritkán állnak, vastagok, törékenyek. Fehérek, majd krémszínűek, feketedők.
Hús: Nagyon kemény és vastag. Sérülés hatására lassan vörösödik, majd megfeketedik.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Gyengén gyümölcsillatú
Íz: Néha édeskés vagy kissé csípős ízű.
Termőhely és idő: Júniustól novemberig savanyú talajú lomb- és fenyőerdőkben sokszor tömegesen növő, gyakori faj.
Spórája: Spórapora fehér, spórája 6-8,5 x 6-7 µm, gömbölyded vagy elliptikus, félig hálózatosan tüskés.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Ritkán álló, vastag, törékeny lemezek
- Egyenletesen vörösödő, később feketedő hús
- Zömök termőtest
Megjegyzés: Fekete színű, elszenesedett maradványait a következő év tavaszáig is megtalálhatjuk. Több nem ehető csípős ízű, sűrűbb lemezű, hasonló megjelenésű rokon faj létezik. Magyarországon nem tartják fogyasztható gombának, bár külföldön néhol fogyasztják.