Kalap: 3-13 cm átmérőjű, félgömb alakú vagy domború, végül ellaposodik, szürkésbarna, idősödve többé-kevésbé foltosan feketedik. Széle szabályos. Felülete sima, bőrszerű vagy kissé méhsejtszerűen ráncos, száraz időben gyakran felrepedezik, nedves időben tapadós.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Alakja nyúlánk, hengeres vagy bunkó alakú. Piszkosfehér, sárgásszürke alapon gyakran hosszanti sorokba rendezetten, finoman, feketésen pontozott, szemcsés, pikkelyes.
Lemezek, tráma: Lemeze nincs. Csöves termőrétege vastag, felkanyarodó, szűk pórusú, világosszürke, de feketedhet.
Hús: A kalapban hamar megpuhul, a tönkben megkeményedik. Szerkezete szálas, vágáskor először vörösödik, majd ibolyás szürke lesz, végül megfeketedik.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Enyhén gombaillatú
Íz: Nem jellegzetes, esetleg gyengén gombaízű, idős korban nem jóízű.
Termőhely és idő: Júniustól októberig, gyertyán alatt növő, gyakori gomba.
Spórája: Spórapora barna, spórái orsó alakúak, simák, 15-19 x 5-7 µm méretűek.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Feketedő hús
- Gyertyánhoz kötöttség
- Méhsejtszerűen ráncosodó kalap
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Hasonlít hozzá az ehető nyárfa-érdestinóru. Egyes könyvek azt írják, hogy nem fogyasztható, de ez nem igaz: ehető, csak figyelni kell, hogy ne túl öreg példányokat szedjünk. Esetlegesen előfordulhatnak gyenge allergiás reakciók.