- Látogató gombázó -

Shii-take

(Lentinula edodes)


Egyéb elnevezések:

Shii-take fagomba

Népi elnevezések:

Egyéb latin nevek:Család:
Család (latin): Tricholomataceae

Ehetőség (étkezési érték):
Ehető, árusítható.

Forgalmi érték:
Array
Alapfokú gombaszakértői tanfolyam része

Kalap: 5-15 cm átmérőjű, de olykor nagyobb is lehet. Eleinte domború, majd kiterül, végül benyomottá válik, széle fiatalon begöngyölt és múlékony, gyapjas fátyolmaradványokkal díszített. Színe barnásszürke, sötétbarna. Felületén fehéres vagy barnás pikkelyek lehetnek.
Tönk: 3-5 (10) cm hosszú, 0,8-1,5 cm vastag. Néha oldalt álló, töve kissé gumós lehet. Színe fehéres, barnás pikkelyes. A fiatal gombákon pókhálószerű fátyol található.
Lemezek, tráma: A tönköt érintik vagy kissé ránőnek. A lemezek éle idősen fűrészes. Színük eleinte fehéres, később rozsdásan foltosodik.
Hús: A kalapban puha, a tönkben szívós. Színe fehér.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs, de a töve néha gumós lehet.
Tejnedv: Nincs
Illat: Fokhagymára emlékeztet.
Íz: Kellemes, enyhén fokhagymára emlékeztető.
Termőhely és idő: A Távol-Keleten honos januártól decemberig Hazánkban természetes környezetben nem fordul elő, de termesztik.
Megjegyzés: Koleszterinszintet csökkentő, vírus- és rákellenes hatóanyagai miatt keresett gomba. Előnyös tulajdonsága, amely különösen keringési problémákkal küzdők számára teszi kedvezővé fogyasztását, hogy jelentős a kálium és foszfor-tartalma, ugyanakkor kevés nátriumot tartalmaz. A gomba - pontosabban a benne lévő eritadenin vegyület - a szervezet lipoproteinjeit kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmazóvá alakítja, csökkentve a vér koleszterinszintjét. Kísérletek szerint csökkenti a vérnyomást és gátolja a trombózis képződését is.
Fotók:

Még senki nem szólt hozzá! Tagként hozzászólhatnál!
Részletek: [ Itt ]