Kalap: 5-20 cm átmérőjű, de olykor nagyobbra is megnő. Kezdetben domború, majd ellaposodik, bemélyed, végül tölcséressé válik. Széle sokáig begöngyölt. Fehéres színű, krémszínű, sokszor rózsásan foltos. Kalapbőre nedvesen kissé ragadós, gyakran tapad rá talaj- és levéltörmelék, széle felé kissé pelyhes-nemezes, néha gyengén zónázott.
Tönk: 2-5 cm hosszú, 1-4 cm vastag, hengeres, lefelé elkeskenyedő. Fehér színű, gyakran rózsás foltokkal.
Lemezek, tráma: Kissé lefutók, sűrűn állók, vékonyak. Fehéresek, később húsrózsás színűek.
Hús: Kemény, pattanva törik, vastag. Fehér színű, sérülésre fehér tejnedvet ereszt.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Fehér színű, égetően csípős
Illat: Szagtalan
Íz: Égetően csípős ízű
Termőhely és idő: Júliustól októberig, nyárfák alatt, különösen homoki nyárasokban, sokszor tömegesen termő, gyakori faj.
Spórája: Spórapora halvány rózsaszínes, spórája 6-8 x 4,5-5,5 µm, széles elliptikustól oválisig, maximum 0,5 µm magas, félig hálózatos mintázottsággal.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Csípős íz sütve-főzve nem múlik el
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Hasonlít hozzá a nem ehető pelyhes keserűgomba, a feltételesen ehető fehértejű keserűgomba, és az ehető földtoló galambgomba.