Kalap: 3-12 cm átmérőjű, de néha nagyobb is. Fiatalon félgömb alakú, majd kissé ellaposodik. Színe halványsárga, barnássárga, olivabarna. Kalapbőre bársonyos, nemezes, igen ritkán repedező.
Tönk: 4-10 cm hosszú, 1-2 cm vastag. Lefelé többnyire elvékonyodó. Színe sárgás, sárgásbarna, néha vörösesbarnás. A tönk felülete finoman barnán pontozott és többnyire hosszan, megnyúlt szemű hálózatossággal erezett.
Lemezek, tráma: Lemeze nincs, csöves termőrétege vastag, tág pórusú, tönkhöz nőtt vagy lefutó, fiatalon sárga színű, öregen olíva. Érintésre kékül.
Hús: A kalapban hamar puhuló, a tönkben keményebb, fehéressárgás színű, kalapbőr alatt rózsaszínes. Sérülésre, vágásra nem vagy csak gyengén kékül.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Gyümölcsre emlékeztető illatú.
Íz: Kellemes, édeskés ízű, de az idős példányok keserűek.
Termőhely és idő: Májustól októberig, lomb- és fenyőerdőkben növő, gyakori faj.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Igen ritkán repedező kalapbőr
- Fehéressárga hús
- Kalapbőr alatt rózsaszínes hús
- Csöves rész érintésre kékül
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Hasonlít hozzá az ehető arany tinóru és a hozzá nagyon hasonló, ehető molyhos tinóru.