- Látogató gombázó -

Ráncos tintagomba

(Coprinopsis atramentaria)


Egyéb elnevezések:

Népi elnevezések:

Egyéb latin nevek:

Coprinus atramentariusCsalád: Tintagombafélék
Család (latin): Coprinaceae

Ehetőség (étkezési érték):
Feltételesen ehető. Fiatalon jó ízű, de alkohollal együtt fogyasztva mérgező. Ilyenkor a coprin méreganyag hatására néhány perc múlva az arc, a mellkas és a nyak kivörösödik, fejfájás, izzadás jelentkezik. A méreganyag csak lassan, 72 óra múlva, bomlik le.
Alapfokú gombaszakértői tanfolyam része

Kalap: 3-7 cm átmérőjű, eleinte ovális, tojás formájú, majd harang alakú, végül tompán kúpos, széle mélyen, hosszan bordázott, ráncos, idősen behasadozik és felpöndörödik. Színe szürke, szürkésbarna, közepén barnás, letörölhető pelyhekkel.
Tönk: 6-15 cm hosszú, 0,7-1,5 cm vastag. Formája hengeres, lefelé kissé elvékonyodik, csoportos, csöves. Színe fehér vagy szürkés, selymes fényű, a töve közelében gyűrűszerű zónával.
Lemezek, tráma: Szabadon és sűrűn állók, szélesek, hasasak. Fiatalon fehérek, majd szürkésbarnák, végül feketék lesznek és elfolyósodnak.Élük fehéres.
Hús: Vékony, törékeny, puha, vizenyős.
Gallér: Néha múlékony, vékony gallér
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Szagtalan
Íz: Íztelen, esetleg enyhén gombaízű
Termőhely és idő: Áprilistól novemberig, füves helyen vagy fák tövében, út mellett erdőkben, erdőszéleken, kertekben, parkokban, útszélen, tápanyagban dús talajon magányosan vagy csoportosan növő, gyakori faj.
Spórája: Spórapora sötétbarna, spórája 8-10,5 x 4,5-6,5 µm, elliptikus, sima.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
  • Mélyen barázdált kalap
Hasonló fajok:
Megjegyzés: A mérgezés lehetőségét komolyan kell venni,mert a coprin nehezen bomlik le és amíg aktív, addig akár egy pohár sör elfogyasztása is gondot okozhat.
Fotók:

Még senki nem szólt hozzá! Tagként hozzászólhatnál!
Részletek: [ Itt ]