- Látogató gombázó -

Lepketapló

(Trametes versicolor)

A gombához még nincs fotó!

Egyéb elnevezések:

Pulykafarok

Népi elnevezések:

Egyéb latin nevek:Család: Likacsosgombafélék
Család (latin): Polyporaceae

Ehetőség (étkezési érték):
Nem ehető.
Alapfokú gombaszakértői tanfolyam része

Kalap: Nincs kalapja. Termőteste 2-10 cm átmérőjű, félkör vagy vese formájú vagy szalagszerű. Több egymás mellett, fölött, vagy körben összenövő rozettát alkothat. Felületén bársonyos, szöszös, körkörös sávokkal. Az egyes sávok váltakozóan eltérő színűek lehetnek, szürkés, barnás, sárgás, világos, vagy sötétbarna, feketés, széle fehéres. Felülete finoman szöszös, bársonyos, selymesen fénylő, a széle lehet kissé hullámos, ritkán karéjos, borostás.
Tönk: Nincs tönkje.
Lemezek, tráma: Nincsenek lemezei. Vékony, fehér majd halványsárga, pórusai kerekdedek-szögletesek szűkek.
Hús: Vékony, szívós, idősebb korban fásodó.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Nem jellemző.
Íz: Nem jellemző.
Termőhely és idő: A termőtest egyéves, de egész évben megtalálható, elsősorban lombos fák (ritkán fenyők) földre hullott ágain, tuskóin.
Spórája: Spórapora fehér, spórája 6-7 x 1,5-2 µm, hengeres vagy allantoid, sima.
Megjegyzés: Több hasonló taplófaj létezik hazánkban, azonban ez a gomba más, mérgező fajjal nem téveszthető össze. A gombának gyógyászati értéke van. A természetgyógyászok Ázsiában, Amerikában már rég felfedezték e tulajdonságát. A
lepketapló a kínaiak és japánok egyik legkeresettebb gyógygombája. Rákellenes anyagot tartalmaz.

Legaktívabb hatóanyagának a kresztint tartják, nagy molekulasúlyú, fehérjékhez kötött szénhidrátját.
D. Zhu kínai kutató 1987-ben hozta nyilvánosságra mindenekelőtt a kresztinnel kapcsolatos eredményeit, kimutatta, hogy az e gomba kivonatával kezelt állatok ellenállóbbak lettek. Japánban főként a rosszindulatú tályogok gyógyszereként tartják számon, Kínában pedig a krónikus
májgyulladás, a hepatitis-B gyógyítására, valamint a májrák megelőzésére és kezelésére használják. A kínai népi gyógyászatban éltek vele a szervezet általános erősítése, az energia fokozása, a krónikus betegségekben szenvedők fájdalmainak enyhítése céljából is. Mexikóban főleg a lábgomba és a bőr egyes kiütéseinek a gyógyítására használják. Az újabb kutatások során derült ki, hogy ha a kresztint befecskendezték a daganatba, a rákos tumor növekedése lelassult és gátolta az áttétel kialakulását.

Egy japán kutatócsoport nem csupán igazolta a kresztin vírusellenes hatását, de feltételezi, hogy ez az anyag esetleg a HIV-fertőződést is gátolhatná.
Az orvosi gyógyászatban a gomba különböző kivonatait alkalmazzák. Pora kapszulába helyezve alkalmazható. Az öngyógyításban és a megelőzésben a gomba felaprított, porított termőtesteit használhatjuk teaként elkészítve. Kúraszerű, tavasszal és ősszel egy-egy hónapos alkalmazása célszerű. A teakészítés lehetséges módja: először meg kell szárítani a gombát, apróra törni, majd a forró vízbe áztatni, amíg az ki nem hül.

A belőle készített tea szinte ihatatlan, nehéz elfogyasztani.

A nevét arról kapta, hogy tarka pillangóhoz hasonlítanak. Az idősebb példányok felszínét a rajta megtelepedő algák zöldre színezhetik.

Még senki nem szólt hozzá! Tagként hozzászólhatnál!
Részletek: [ Itt ]