A gombához még nincs fotó!
Egyéb elnevezések: | Népi elnevezések: |
Egyéb latin nevek:
Család: Pöfetegfélék
Család (latin): Lycoperdaceae
Ehetőség (étkezési érték): Ehető. Fiatalon, míg a gleba fehér, addig ízletes, később megkeseredik.
Kalap: Nincs kalapja. Termőteste 2-4 cm magas, ugyanilyen átmérőjű, gömbölyű, néha körte alakú, kis tönkrésszel. Felszíne világos szürkésbarna, kis, puha, letörölhető, piramisszerűen tömörülő tüskékből álló külső réteggel. Belső bőre kettős.
Tönk: Nincs igazi tönkje. A termőtest alsó része vékonyodik el némileg.
Lemezek, tráma: Nincsenek lemezei. Spórái a gomba belsejében fejlődnek ki. A spórák érésekor a termőtest csúcsán lyuk keletkezik, itt "pöfögnek" ki a spórák
Hús: A külső bőr piramisszerűen tömörülő apró, letörölhető tüskékből áll. A belső bőr éretten barna, a lehulló tüskék után szemcsés. A gomba belseje, a gleba éretlenül fehér, később sárgásolív, majd barna, a meddő tönkrészben sokáig fehér marad.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Enyhe gombaillatú
Íz: Nem jellemző.
Termőhely és idő: Júliustól októberig mindenféle erdőben, de főleg csertölgyesekben gyakori.
Spórája: Spórapora barna, spórája 4-5,5 µm, gömb alakú, szemcsés-tüskés.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Jellegzetes, letörölhető tüskék