Kalap: 5-10 cm átmérőjű. Fiatalon alakja félgömb, domború, majd ellaposodik, végül benyomottá válhat. Fehéres, piszkos-, sötétbarna, széle világosabb. Felületét barnás, lenyomott, sugarasan szálas pikkelyek díszítik. Széle sokáig begöngyölt, gyapjas szálak, pelyhek lóghatnak le róla.
Tönk: 3-6 cm hosszú, 1-2 cm vastag. Hengeres alakú vagy a töve felé megvastagodó. Fehér. Felülete sima vagy a gallér alatt kissé pelyhes.
Lemezek, tráma: Sűrűn és szabadon állók, először rózsaszínűek, majd egészen sötétbarnára színeződnek. Élük fehéresen csipkézett.
Hús: Puha, vastag. Színe fehér, vágáskor vörösödhet, később kissé rozsdás színű lesz. Jellegzetes csiperke szagú, kellemes ízű.
Gallér: Összetett, gyapjas, fehéres.
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Kellemesen csiperke illatú
Íz: Jóízű
Termőhely és idő: Júniustól októberig kertekben, parkokban, komposzton, ma már általában termesztésből kivadulva.
Spórája: Spórapora sötétbarna, spórája 6-7,5 x 4-5 µm, elliptikus, sima.
Hasonló fajok:
Megjegyzés: A kereskedelemben a fehér színű változata kapható. Hasonlít az ehető lomberdei csiperke.