Kalap: 5-15 cm átmérőjű, félgömb alakú, majd domború, végül ellaposodik, közepe benyomottá, széle hullámossá válik. Változatos színű, gyakran foltos, ibolyás zöld, ibolyakék, olíva zöld. Felülete finoman benőtten szálas, fiatalon kissé tapadós.
Tönk: 5-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Alakja hengeres, a töve kissé kihegyesedő. Tömör. Fehér színű, néha lilás árnyalattal. Hosszant ráncolt, sokszor ibolya vagy barnás halvány futtatással.
Lemezek, tráma: Tönkhöz nőttek, gyakran elágazóak, a többi galambgomba fajtól eltérően nem törékenyek, kézzel hajlíthatók, rugalmasak. Színük fehér.
Hús: Kemény, pattanva törik. Fehér, a kalapbőr alatt lilás bíbor színű.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Szagtalan
Íz: Dióra emlékeztető ízű
Termőhely és idő: Júniustól októberig, lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Spórája: Spórapora fehér, spórája 7-9 x 5-6 µm, elliptikus, izoláltan tüskés.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Ibolyás színárnyalat a kalapban
- Nem csípős hús
- Sűrű, rugalmas lemezek
Hasonló fajok:
- Más galambgombákkal összetéveszthető
Megjegyzés: Mérgező fajjal nem téveszthető össze. A galambgombák gyüjtésénél általános szabály, hogy kóstoljuk meg a gombát, ugyanis a csípős ízűek nem ehetők, esetleg mérgezők, csak a nem csípőse fogyaszthatóak.