- Látogató gombázó -

Gyapjas tintagomba

(Coprinus comatus)

A gombához még nincs fotó!

Egyéb elnevezések:

Népi elnevezések:

Folyósgomba

Pelyhes boszorkatojás

Egyéb latin nevek:Család: Tintagombafélék
Család (latin): Coprinaceae

Ehetőség (étkezési érték):
Ehető. Fiatalon elsőrangú csemegegomba!
Alapfokú gombaszakértői tanfolyam része

Kalap: 2-6 cm átmérőjű, 5-15 cm magas. Fiatal korban ovális, tojás alakú, majd tompán kúpos lesz, széle idővel behasadozik, felpöndörödik, sötéten elfolyósodik. Alapszíne fehér, közepe okkerbarnás. Felülete sűrűn növő, szürkésbarnás színű, gyapjas, pelyhes, elálló pikkelyekkel borított.
Tönk: 10-20 cm hosszú, 1-1,5 cm vastag. Lehet kissé gumós aljú vagy homokos talajon gyökerező. Belseje csöves, színe fehér.
Lemezek, tráma: Szabadon és sűrűn állók, szélesek. Eleinte fehérek, majd a kalap szélénél kezdenek sötétedni, rózsaszínesek, szürkések, végül feketések lesznek és elfolyósodnak.
Hús: Vékony, törékeny, puha, vizenyős.
Gallér: Nincs. Tövénél gyűrűszerű gallérka lehet.
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Kellemesen fűszeres
Íz: Kellemesen fűszeres
Termőhely és idő: Áprilistól novemberig, füves helyen, út mellett, parkban, kertben, erdei úton növő, tápanyagban dús talajon gyakori faj. Kedveli a trágyázott részeket.
Spórája: Spórapora sötétbarna, spórája 9,5-12 x 6-8 µm, elliptikus, sima
Legjellemzőbb tulajdonságai:
  • Idősen elfolyósodó kalap
  • Pikkelyes, megnyúlt tojás alakú kalap
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Termeszthető. Sokáig úgy tartották, hogy ez a faj egy koprin nevű anyagot tartalmaz, ami alkohollal együtt fogyasztva mérgezéses tüneteket okoz. Ez a téves információ több szakkönyvben is előfordul. Más fajok, például a ráncos tintagomba, valóban tartalmazzák ezt a vegyületet, viszont a gyapjas tintagombából egyáltalán nem sikerült kimutatni, ezért az alkoholfogyasztástól nem kell tartózkodni. A népi gyógyászatból ismert a gomba vércukorszint csökkentő hatása. A hatást azóta állatkísérletekkel is igazolták: eredményesen csökkentette a II típusú diabéteszben szenvedő egerek vércukor - és triglicerid szintjét.

Még senki nem szólt hozzá! Tagként hozzászólhatnál!
Részletek: [ Itt ]