Kalap: 3-10 cm átmérőjű. Fiatalon félgömb alakú, domború, majd ellaposodik. Kalap színe vörösesbarna, rozsdabarna vagy gesztenyebarna, széle felé gyakran világosabb. Kalapbőre eleinte finoman nemezes, idővel csupasszá válik.
Tönk: 5-12 cm hosszú, 1,5-2,5 cm vastag. Hengeres vagy kissé bunkó alakú. Színe és felülete olyan, mint a kalapé. Belsejében emeletes üregek vannak.
Lemezek, tráma: Lemeze nincs. Csöves termőrétege kissé tág pórusú, fakósárga színű, ami idővel olívzöldes lesz. Nyomásra kékül.
Hús: A tönkben kemény, törékeny. Fehéres, megvágva színe változatlan marad vagy egész enyhén kékül, zöldül.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Szagtalan vagy kissé gyümölcsillatú
Íz: Dióízű
Termőhely és idő: Júniustól októberig lomberdőben, gyakran csak egyesével előjövő, nem túl gyakori faj.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Kellemes íz és illat
- Tönkben emeletes üregek
- termőréteg nyomásra kékül vagy zöldül
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Mérgező fajjal nem téveszthető össze. Hasonlít hozzá az ehető barna tinóru.