Kalap: 5-15 cm átmérőjű. Fiatalon domború, majd kiterül, végül tölcséres lesz, széle sokáig aláhajló. Fehéres, krémfehér, idősebb korban okkeres, világosbarna foltokkal. Felülete sima, csupasz, matt, száraz időben táblásan repedezik.
Tönk: 3-10 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Hengeres, a töve felé elvékonyodó. fehér, világosbarnán, okkerbarnán foltosodó. Felülete csupasz, kissé egyenetlen.
Lemezek, tráma: A tönkre lefutók, nagyon sűrűn állók, keskenyek, fehérek vagy krémszínűek, idősen okkerbarnásan foltosodhatnak.
Hús: Kemény, pattanva törik. Fehér színű, megszáradva, különösen a tönkben sárga. Sérülésre bőséges, fehér színű tejnedvet ereszt.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Csípős, fehér tejnedv. Nem változik a színe.
Illat: Szagtalan vagy enyhén aludt tejre emlékeztet
Íz: Égetően csípős ízű, ami sütés közben enyhül vagy megszűnik
Termőhely és idő: Júliustól októberig, lomb- és fenyőerdőben gyakori, a szárazságot jól tűrő gombafaj.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Nagyon sűrűn álló lemezek
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Gyakran összekeverik a nem ehető pelyhes keserűgombával, ám annak csípős íze nem enyhül sütés után sem!
Speciális módon, sütve fogyasztható. Szalonnával, juhtúróval együtt sütve fogyasztják. Hazánk egyes részein és Erdélyben nagyon kedvelik!