Kalap: 3-10 cm átmérőjű. Fiatalon domború, később ellaposodik, közepe bemélyedhet. Színe szürkésbarna, okkeres, krémszínű, a széle felké világosabb. Felülete sima, ráncos, kalapbőre gyakran felrepedező.
Tönk: 5-15 cm hosszú, 0,5-1,5 cm vastag. Általában hengeres vagy lefelé kissé elvékonyodó, sokszor görbe. Csoportos növésű. Színe fehér, világosbarnás színű. Felülete finoman szálas.
Lemezek, tráma: A tönkhöz nőttek vagy kis foggal lefutók, sűrűn állók. Fiatalon fehérek, sárgásszürkék, később dohánybarnák lesznek.
Hús: A kalapban rugalmas, fehéres, a tönkben szálas-rostos, a tövében barnás.
Gallér: Vékony, lelógó fehéres gallérja van, amit idősebb korban a kihulló spórák barnára színeznek.
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Sajátos illatú, van akit retekre emlékeztet
Íz: Hóízű
Termőhely és idő: Áprilistól novemberig, főleg puhafák (nyár, fűz) körül vagy tuskójukon, csoportosan növő, helyenként gyakori faj.
Spórája: Spórapora barna.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Csoportos növés
- Barnás lemezek
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Termeszthető faj. Ha valahol rálelünk, érdemes 2-3 hetente visszanézni a termőhelyre!