- Látogató gombázó -

Barna nyálkásgomba

(Gomphidius glutinosus)

A gombához még nincs fotó!

Egyéb elnevezések:

Népi elnevezések:

Egyéb latin nevek:



Család: Nyálkásgombafélék
Család (latin): Gomphidiaceae

Ehetőség (étkezési érték):
Ehető, az ételt azonban nyálkássá teszi és az öreg gombák sötétre színezik, ezért étkezésre a fiatal gombát gyűjtsük.
Alapfokú gombaszakértői tanfolyam része

Kalap: 5-10 cm átmérőjű. Kezdetben a kalap domború, púpos, majd ellaposodik. Színe szürkésbarna, csokoládébarna, esetleg lilás. Kalapbőrét gyakran feketés foltok tarkítják. Nyálkás, fénylő, csupasz felületű.
Tönk: 5-9 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Hengeres vagy lefelé kissé elvékonyodó. Színe piszkosfehér, majd piszkosszürke vagy barnás, töve élénksárga. Felületét vastag nyálkaréteg borítja. A fiatal gombáknál a kalap szélét a tönkkel nyálkás burok köti össze, amely elszakad és a tönkön egy gallérzóna megmaradhat.
Lemezek, tráma: Mélyen lefutók, ritkán állók, vastagok, gyakran villásan elágazók. Fehérek, majd szürkések, végül szürkésfeketék lesznek.
Hús: Vastag, puha. Színe fehéres, idősen szürkés, a tönk aljában élénksárga.
Gallér: Nincs. Néha nyálkás gallérzóna alakul ki a tönkön.
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Nem jellegzetes
Íz: Nem jellemző.
Termőhely és idő: Júniustól októberig, fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
  • Tönk alja sárga, krómsárga
  • Ritka lemezek és púpos kalap
  • Nyálkaburok. Néha nyálkás gallérzóna a tönkön.
Hasonló fajok:
Megjegyzés: A gombát (a kalapot és a tönköt is) meg kell pucolni a nyálkás bőrtől, különben tönkreteszi az ételt. Érdemes vesződni vele, mert jóízű, finom gomba.

Még senki nem szólt hozzá! Tagként hozzászólhatnál!
Részletek: [ Itt ]