Kalap: 3-15 cm átmérőjű. Kezdetben harang alakú, majd domború, később ellaposodik, közepén többnyire púpos. Színe a barna valamelyik árnyalata, a közepe általában sötétebb. Kalapbőre fénylő, felülete sima vagy sugarasan, benőtten szálas, közepe gyakran finoman pikkelyes. Zsíros tapintású.
Tönk: 5-15 cm hosszú, 1-2 cm vastag. Hengeres vagy kissé bunkó alakú. Sötétebb szálakkal díszített fehéres alapszínű. A talaj közelében sötétebb pikkelyes, a kalapból csuklósan kifordítható.
Lemezek, tráma: Szabadon és sűrűn állók, hasasak, szélesek, puhák. Fehérből hamar húsvörösre váltanak, szabadok.
Hús: A kalapban vékony, puha, vizenyős, a tönkben szálas, fehéres.
Gallér: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Enyhén gyümölcsillatú
Íz: Nem jellegzetes.
Termőhely és idő: Áprilistól novemberig, lomb- és fenyőerdőben, korhadó faanyagon növő, gyakori faj.
Spórája: Spórapora rózsaszín, vörös vagy vörösesbarna.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Zsíros tapintású kalap
- Nem fekete lemezél
- Kalapból csuklósan kifordítható tönk
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Szaprobionta. Étkezési értéke nem túl nagy, általában más gombákkal együtt készítik el.