Egyéb elnevezések: | Népi elnevezések: |
Egyéb latin nevek:
Család: Tobozgerebenfélék
Család (latin): Auriscalpiaceae
Ehetőség (étkezési érték): Ehető, de szívós a húsa, ezért legfeljebb összeaprítva, fűszerként használható.
Kalap: 3-8 cm átmérőjű, hússzínű vagy vörösesbarnás. Alakja felfelé álló kanálra vagy nyelvre emlékeztet, olykor félbevágott tölcsérhez hasonló, széle hullámos.
Tönk: 4-10 cm magas. Színe a kalappal megegyező színű. Alakja görbe, lefelé elvékonyodó, felülete hosszan bordás, ráncos. Csoportos növésű.
Lemezek, tráma: Halvány krémszínű, majd halvány rozsdasárgák, végül majdnem vörösesbarnásak, élük fűrészes, mélyen lefutnak a tönkre.
Hús: Hússzínű, szívós, rugalmas.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Erősen ánizsillatú
Íz: Édeskés ízű
Termőhely és idő: Szeptembertől októberig főként elhalt lombos fán, tuskókon, ágakon, gyökereken, csoportosan. Hazánkban közepesen gyakori faj.
Spórája: Spórapor fehér színű amiloid.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Jellemzően erős ánizsillat
- Csoportos növés
- Mélyen lefutó lemezek
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Ánizsszaga miatt sokan nem szeretik.