Kalap: 4-12 cm, törékeny állagú. Domborúból későn kiterülő, közepe mindig bemélyedő. Széle bordázott. Felszíne száraz, deres, öregen berepedező. Alapszíne szürkés, de olíva és/vagy azúr elszineződés is lehet benne.
Tönk: Maximum 5-6 cm magas és 2 cm vastag. Hengeres, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen sárgásan vagy okkeresen foltosodhat a bázisban.
Lemezek, tráma: Krémszínűek, sűrűk, tönkhöz nőttek. Vannak féllemezei.
Hús: Törékeny, fehér színű. Öregen puha.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Nem jellemző
Íz: Nem jellemző, de nem csípős.
Termőhely és idő: Nem túl gyakori. Júliustól októberig. Meleg, , füves lomberdőkben, meszes talajon.
Spórája: Spórapora krémszínű, spórája 6-7 µm hosszú, 5-7 µm átmérőjű, gömbölyded, izoláltan tüskés.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- nem csípős hús
- lomberdős élőhely
- szürke szín a kalapon
- törékeny hús
Megjegyzés: Könnyű összekeverni más galambgombákkal.