- Látogató gombázó -
.

Hajdinás gombaleves

Szerző:momaszter
2014.04.28 15:08

Hozzávalók:
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
5-5 dkg vegyes leveszöldség ízlés szerint (pl. sárgarépa, fehérrépa, zeller)
10 dkg hajdina
2 ek. tejföl vagy tejszín
2 ek. liszt vagy tönkölykorpa a sűrítéshez
egy csomag petrezselyemzöld
só, bors ízlés szerint
2 ek. zsiradék (olaj vagy zsír ízlés szerint)
1,5 l víz vagy húsleves
A gombát szeletekre vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk, a zöldségeket is összedaraboljuk.

A zsiradékon megfuttatjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a zöldségeket, egy kicsit együtt pirítjuk őket. Felöntjük vízzel vagy húsleves alappal. Hozzáadjuk a gombát is, ami akár lehet fagyasztott is a hűtőből. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a hajdinát is. Kb. negyedóra alatt azt is puhára főzzük.
A végén tejszínes vagy tejfölös habarással sűrítjük a levesünket.
Amikor készen van, a tetejét az összeaprított petrezselyemmel megszórjuk.
Sokféle gombából elkészíthető, de vargányából és tinóruból különösen finom.
Jó étvágyat kívánok hozzá!