- Látogató gombázó -
.

Juhtúrós rakott gomba

Húspótló vagy kiegészítő a gomba?
Szerző:Admin
2013.10.19 08:25

Hozzávalók:
50-70 dkg burgonya
2 csirkemell
40 dkg gomba
1 ek olaj
15-20 dkg juhtúró
20 dkg tehéntúró
1,5 dl joghurt
pici tej
só, bors, őrölt kömény, őrölt szerecsendió
Burgonyát meghámozzuk, apróra vágjuk és kiolajozott tepsibe rakjuk, sózzuk, borsozzuk bőven, szerecsendiót is szórunk rá. A gombát apróra szeleteljük (ha gévagombát használunk, akkor előtte beáztatjuk, hogy elveszítse csersavasságát), a csirkemellet is kis, falatnyi darabkákra vágjuk és ráhalmozzuk a burgonyára szépen elterítve. Ezt a réteget is sózzuk, borsozzuk.

Kis vizet aláöntve lealufóliázzuk (vagy lefedjük, ha van a tepsinknek fedele) és előmelegített sütőbe rakjuk. Közben elkészítjük a juhtúrós öntetet: a túrót, juhtúrót a joghurttal összemixeljük, teszünk bele ízlés szerint sót, borsot és őrölt köményt. Mixelés közben annyi tejet adunk hozzá, hogy egészen krémszerű, de még ne folyós legyen.

A tepsiben lévő dolgokat úgy 20 percig pároljuk. A fedelet felemelve (vagy az alufóliát óvatosan félrehajtva) ellenőrizzük, hogy a krumpli megpuhult-e már. Itt vigyázzunk, nehogy a felcsapó gőz megégessen minket! Ha a krumpli még kemény, akkor tegyük vissza!

Amint megpuhultak a dolgok, levesszük a fedőt (vagy az alufóliát) és a sütőből kivéve szépen ráöntjük az öntetet. Egyenletesen eldolgozzuk, aztán alacsonyabb hőfokra véve a sütőt immár lefedés nélkül visszatoljuk a tepsit. Nagyjából 10-15 percig sütjük együtt.

Jó étvágyat hozzá!