Kalap: 3-10 cm átmérőjű. Fiatalon domború majd ellaposodik, végül tölcséressé válik, széle kezdetben begöngyölt, később hullámossá válik. A kalap felülete gyakran kissé egyenetlen. Színe élénksárga, világossárga, idősebb korban kifakulhat. Nem igazi kalap, csak úgy néz ki.
Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,8-1,5 cm vastag. Állaga tömör, formája lefelé elkeskenyedő. Színe a kalapnál kissé világosabb színű.
Lemezek, tráma: Nem lemezei, hanem hosszanti, lefutó ráncai vannak a "kalap" alsó részén. Kalapszínű.
Hús: Vastag, tömör. Színe fehéres, a kalapbőr alatt világossárga.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Gyümölcsre emlékeztető illatú
Íz: Kellemes gomba ízű, nyersen kissé csípős utóíze lehet.
Termőhely és idő: Júniustól novemberig, főleg savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.
Spórája: Spórapora fehér, spórája 8-9 x 5-6 µm, elliptikus, sima, kisebb-nagyobb olajcseppekkel
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Kalappal megegyező színű ráncok és NEM lemezek
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Hasonlít hozzá a mérgező világító tölcsérgomba, a mérges pókhálósgomba és az ehető rozsdasárga tölcsérgomba, valamint a sárga gerebengomba. Figyelmes gombász a jellegzetes termőteste és ráncos trámája miatt csak a jóval ritkább, narancssárga Bársonyos rókagombával tévesztheti össze, mely szintén ehető és amely inkább fenyvesek lakója.
Receptek sárga rókagomba felhasználásával:
Tartósítás: