A gombához még nincs fotó!
Egyéb elnevezések: | Népi elnevezések:Fűgomba |
Egyéb latin nevek:
Család: Pereszkefélék
Család (latin): Tricholomataceae
Ehetőség (étkezési érték): Ehető. A kalapja ehető, a tönkje kemény, szívós, fogyasztásra alkalmatlan. Árusítható. Kiváló levesgomba.
Kalap: 2-7 cm átmérőjű. Fiatalon domború, majd ellaposodik, de púpos marad. Széle idősen gyakran hullámos és kissé bordázott lehet. Krémszínű, esetleg halvány okker. Nedvesen a széle sötétebb, szárazon világosabb. Felülete bőrszerű, sima.
Tönk: 4-7 cm hosszú, 0,2-0,5 cm vastag. Hengeres. Színe kalapszínű, lefelé kissé sötétebb, felülete deres.
Lemezek, tráma: Tönkhöz nőttek, ritkán állók, vastagok, váltakozó hosszúságúak, krémszínűek, okkeresek. Sok féllemez található rajta!
Hús: A kalapban vékony, rugalmas, a tönkben szívós, rostos, szíjas. Színe fehéres.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Kellemes fűszeres illat. A szegfűre emlékeztet.
Íz: Íze finom, fűszeres.
Termőhely és idő: Áprilistól decemberig, elsősorban füves helyen, réteken, de olykor világos lomberdőben és néha fenyőerdőben, gyakran boszorkánykörben, sorokban növő, eső után gyorsan megjelenő, gyakori faj. Telephelyein a fű sötétebb színű.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Szíjas, kemény tönk
- Ritka lemezek sok féllemezzel
- Jellegzetes illat
- Termőhelye elsősorban füves terület
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Elsőrangú levesgomba.