Kalap: 3-15 cm átmérőjű. Fiatalon domború, majd ellaposodik, kissé tölcséressé válik, széle sokáig begöngyölt marad. Színe narancssárga, narancsvörös, már fiatalon is piszkos zöldesen foltosodó. Felülete körkörösen zónázott, nedvesen nyálkás.
Tönk: 4-8 cm hosszú, 1-3 cm vastag. Hengeres, lefelé kissé elvékonyodó, idősebb korban üreges. Színe a kalaphoz hasonló, felülete sötétebben foltos.
Lemezek, tráma: Tönkhöz nőttek vagy kissé lefutók, sűrűn állók, kissé elágazók, törékenyek. Narancsszínűek, zöldesen foltosodók.
Hús: Törékeny, pattanva törik. Narancssárga színű, kalapban lazac színű, megvágva sárgarépaszínű tejnedvet ereszt.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Sárgarépa színű tejnedv, ami levegővel érintkezve 15-20 perc után borvörössé válik.
Illat: Gyengén gyümölcsillatú
Íz: Íztelen vagy gyengén fanyar, kesernyés ízű.
Termőhely és idő: Augusztustól novemberig, fiatal lucosokban növő, gyakori faj.
Legjellemzőbb tulajdonságai:
- Répaszínű tejnedv, ami hosszabb idő után borvörössé válik
- Erős zöldülés
- Luchoz való kötöttség
Hasonló fajok: