- Látogató gombázó -

Lomberdei csiperke

(Agaricus haemorrhoidarius)

A gombához még nincs fotó!


Család: Csiperkefélék
Család (latin): Agaricaceae

Ehetőség (étkezési érték):
Ehető, árusítható.
Alapfokú gombaszakértői tanfolyam része

Kalap: 5-15 cm átmérőjű. Fiatalon kissé szögletes, majd félgömb alakú kalap, ami végül kiterül. Színe barna vagy okker alapon sűrű, vörösesbarna, barna szálas, durva pikkelyekkel borított.
Tönk: 4-12 cm hosszú, 1-2 cm vastag. Karcsú, bunkó alakú vagy gumós. Színe fehéres, de tapintásra, sérülésre vörösödik, majd megbarnul.
Lemezek, tráma: Sűrűn és szabadon állók, fiatalon szürkésrózsás, majd feketésbarnás lesz, sérülésre vörösödik.
Hús: Vékony, fehér, sérülésre, vágásra vörösödik.
Gallér: Magasan álló, hártyás
Bocskora: Nincs. Néha gumós a tönkje.
Tejnedv: Nincs
Illat: Kellemes illatú
Íz: Jóízű
Termőhely és idő: Júliustól októberig ligetes lomberdőkben terem.
Spórája: Spórapora bíborbarna
Legjellemzőbb tulajdonságai:
  • Vörösödő hús
  • Lombos erdőben terem
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Nagyon hasonlít hozzá a vékonyabb, finomabb pikkelyes kalapú, ehető fenyves csiperke. A mérgező téglavörös susulyka, tintaszagú csiperke és az ehető kétspórás csiperke.

Még senki nem szólt hozzá! Tagként hozzászólhatnál!
Részletek: [ Itt ]