A gombához még nincs fotó!
Egyéb elnevezések: | Népi elnevezések:Nyúlfülegomba |
Egyéb latin nevek:
Család: Papsapkagombafélék
Család (latin): Helvellaceae
Ehetőség (étkezési érték): Enyhén mérgező. Fogyasztása nem ajánlott, bár hazánk egyes területein, a Duna-Tisza közén fogyasztják.
Kalap: Nincs kalapja, csak süvege.
Tönk: 3-7 cm hosszú, 1-2 cm vastag. Hengeres, többé-kevésbé egyenletesen vastag, belül üreges. Fehéres színű, sima felületű.
Lemezek, tráma: Nincs lemeze. termőrétege a süveg külső részén található.
Hús: Vékony, a süvegben törékeny, a tönkben vastagabb, rugalmasabb. Fehér színű.
Gallér: Nincs
Bocskora: Nincs
Tejnedv: Nincs
Illat: Nem jellegzetes
Íz: Nem jellegzetes
Termőhely és idő: Áprilistól májusig, homokos talajú nyárasokban, sokszor tömegesen növő, hazánkban gyakori faj.
Hasonló fajok:
Megjegyzés: Tavasszal megjelenő, hasonló faj a mérgező szürke papsapkagomba, de ennek tönkje bordázott. Mindkét faj hasonlít a nyáron és tavasszal növő mérgező fodros papsapkagomba példányaihoz.
A homoki papsapkagomba helvellinsavat tartalmaz, amely veszélyes méreg. A szervezetünkbe jutva hasonló tüneteket vált ki, mint a gyilkos galóca. Ez a vegyület nagyon érzékeny a hőre, 60-70 C fokon már elbomlik és teljesen elveszti ártalmas hatását. Ezen a tapasztalaton is alapul az a szokás, hogy a gombákat felhasználás előtt leforrázzák, vagy elkészítésük során 20-30 percig főzik, sütik. Valóban a papsapkagombákhoz tartozó fajok és még néhány kalaposgomba méregtelenítésére ez bevált és elterjedt módszer. Vigyázni kell viszont az elkészítésével, hiszen a nem kellő forrázás és főzés miatt maradhat bennük méreganyag. Sok gombakedvelőt szállítottak már gyilkos galóca típusú mérgezésekkel kórházba, holott közülük sokan valójában a papsapkagombák mérgeitől szenvedtek!