2016.03.14 09:04
Kedves gombásztársak!

Az elmúlt napokban érkezett gáláns felajánlásnak köszönhetően a Gombázó.hu oldalának technikai hátterének anyagi feltétele két esztendőre biztosítottnak látszik! A felajánlót pusztán a gombák szeretete motiválja és oldalunkat kellően színvonalasnak érzi, hogy támogatásával segítse munkánkat.

Mivel így oldalunk 2018 december 31-ig biztosan önfenntartóvá válik, így ez idő alatt nem számolunk fel senkinek tagdíjat: akik korábban segítettek minket a tagdíjukkal, azoknak egyelőre átvisszük két évvel későbbre azt, a regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tagságot kapnak erre az időre.

Ezúton is köszönjük névtelenséget kérő mecénásunknak a segítségét!
2016.01.29 10:00
Megjelent a Magyar Mikológiai Társaság 2016-os programja
2015.08.08 06:06
A távoli múltban az amerikai kontinensen hasonló vagy talán még nagyobb közkedveltségnek örvendtek a hallucinogén gombák, mint a magyar táltosok, európai varászlók és sámánok körében!
2015.08.04 16:00
Képekben nagygombáink
2014.12.09 14:01
Új recept: Gévagombás ropogós
2014.10.14 14:13
Új recept: Fokhagymás májgombasaláta
2014.10.05 11:18
Új recept: Savanyú rizses rókagombasaláta
2014.09.21 08:10
Hazánkban a halálos kimenetelű mérgezések 95-98 százalékát a gyilkos galóca okozza (A gyilkos galóca mérgezések 10-15 százaléka halálos kimenetelű), ezért ezt a gombát mindenkinek ismernie kell, aki akár csak hobbi szinten gombagyűjtéssel foglalkozik!
2014.09.08 11:11
Új recept: Rókagombás csirkemellragu
2014.09.08 10:50
Új recept: Gombaleves apró gombából grízgaluskával
2014.09.07 09:32
Új recept: Fokhagymás tepsis rizike
2014.08.08 08:36
Mi magyar emberek ilyenek vagyunk! Mi gombászok meg pláne!

Ha fúj a szél, az a baj, ha esik az eső az a baj, ha szárazság van az a baj! Mindenki csak panaszkodik az időjárásra, de senki nem csinál semmit!
2014.07.24 05:33

Kirándulás közben gombákat láttunk, ha már láttuk, le is fotóztuk őket!

Nézd meg kategórizált fotóalbumunkat a "Gomba" témakörben: [Kattints és nézz szét!]
2014.07.07 09:26
A kapitalizmus haszonérdekű világa távol állhat a gombák szimbiotikus életmódjától. Ha a kalaposok politikai beállítottságáról kellene beszélnünk, akkor inkább szocialistáknak vélnénk őket (mielőtt bárki felhördülne, NEM a magyarországi viszonyokra gondolok, ahol a „szocialisták” túlnyomó többsége kőgazdag kapitalista, hanem a valós szociális érzékenységű pártállásra).
2014.07.05 11:06
A napokban hírül adtuk, hogy a Gombázó.hu felületén Sétafika túraprogramokat jelentetünk meg, amelyek kapcsolódnak a gombászáshoz! A lehetőségen felbuzdulva kiegészítettük az oldalunkat, hogy bármely tagunk feltehessen programot!
2014.07.02 00:00
Sokan szívesen kimozdulnának a természetbe, de egyedül nem szívesen indulnak neki...
2014.06.18 00:40
A Magyar Mikológiai Társaság az ELTE Biológiai Intézet támogatásával 2014. szeptember és 2015. december között három féléves, hétvégi felsőfokú gombaismereti tanfolyamot szervez Budapesten végzett gombaszakellenőrök részére.
2014.05.21 05:47
Új recept: Fehérboros-tejszínes szegfűgomba
2014.05.19 11:32
A gombák elkészítésének számtalan módja közül talán a legismertebb, de magyar földön minden bizonnyal legkedveltebb módja a kirántás. Rántott gomba tartárral, zöldséges rizzsel, hasáb- vagy petrezselymes krumplival! Nem épp könnyű, nem épp kalóriaszegény táplálék, de szinte mindenki ismer valakit az ismerősi köréből, aki ette már betegre magát ebből az ínyencségből. De miért nem bonyolítsuk, ha lehet?
2014.05.15 11:17
Új recept: Gombakrém 1.
2014.05.12 17:34
Kedves Gombázók!

A teljes rendszert - regisztrációt, tagságit és minden més adminisztrációt - össze szeretnénk kötni a Sétafika.hu oldaléval. Erről volt már szó korábban is, a konkrét technikai lépéseket azonban most tettük meg.

Rövidesen tehát mindazok, akik itt tagok, ott is taggá válnak és fordítva. Nagyon sokat agyaltunk a próbaidő intézményén, mivel ezt is össze kell hangolni a két oldal közt. Osztottunk, szoroztunk és kiötlöttük, hogy a próbaidő legyen mindkét oldalon 60 nap. Ennyi idő bőven elegendő ahhoz, hogy valaki eldönthesse, kívánja-e támogatásával segíteni a projectünket vagy sem. Természetesen sok-sok hasznos funkció tagság nélkül is használható, ám tagsággal tudsz mindent kihasználni, amit az oldal nyújtani képes.

Az átálláshoz sajnos rövid időre (néhány napra talán) le kell állítanunk a regisztráció lehetőségét! Ez mostantól le is van tiltva, s csak már az új rendszer működőképességekor lesz visszakapcsolva.

Azok akik eddig regisztráltak, nem tudták még teljes egészében használni az oldalt, hisz a legtöbb dolog, opció csak teszt verzióban fut. Köszönet képpen, amiért megtiszteltek minket bizalmukról, nekik egy évnyi ingyenes tagságot biztosítunk. Erről kapnak majd e-mail értesítést is!
2014.05.12 15:30
Új recept: Savanykás gombaleves szárított gombából
2014.05.05 06:10
Új recept: Rokfortos vargánya saláta
2014.04.29 19:06
A gombák elkészítési módja – sós ételek esetében – széles palettán mozog. Töltelékektől kezdve a köretekig, sülve, főve, levesnek és roston is készíthetjük. Kiegészítőként vagy fő alkotóelemként is megállják a helyüket. Azt azonban viszonylag kevesen tudják, hogy egyes gombafajokból édesség is készíthető és ennek a módja a kandírozás.
2014.04.28 15:08
Új recept: Hajdinás gombaleves
2014.04.28 09:36
A mindennapi használat során a legtöbbet emlegetett tulajdonsága a fáknak a keménysége. Gombászás közben ugyan általában megelégszünk azzal az ismerettel, hogy egy fafajta lombos, avagy tűlevelű, de érdemes kicsit továbblépni...
2014.04.25 14:16
Új recept: Oysteres gévagomba
2014.04.25 03:07
A gombásztársadalom sokáig - mondhatni időtlen idők óta - úgy tartotta számon ezt a kezdetben puha húsú és ízletes taplófélét, mint olyasféle gombát, amelynek fogyasztása, birtoklása semmiféle veszélyt nem rejt. Az idei év tavaszán azonban rá kellett döbbennem, hogy civilizációnk rossz úton halad!
2014.04.23 17:28
Új recept: Gévagomba krémleves a la Mars
2014.04.22 11:37
A gévagomba sokunk kedvence, bár a gombákat nem ismerőket elriasztja élénk színe, taplószerű megjelenése. Aki viszont szedi, az értelemszerűen kedveli is, bár sokan nem is sejtik mennyiféle módon készíthető el, ez a bőséges hozamú gombafaj.
2014.04.22 10:15
Új recept: Gévagomba mustármártással
2014.04.22 09:34
Új recept: Turbolyás tormás gombamártás
2014.04.17 07:49
Lassacskán gyűlnek a gombás receptjeink, amelyeket közösen gyűjtünk. Szeretjük a gombát sülve, főve, de néha egy-egy gombának nem ismerjük néhány különlegesebb elkészítési módját vagy éppenséggel semmilyen módját sem. Ez a kis gyüjtemény ebben igyekszik segíteni!

Természetesen szívessen vesszük a Te kedvenc receptjeidet is, amit bejelentkezve rövidesen fel tudsz tölteni!
2014.03.31 12:38
Könyvajánló - Fődi Attila: Gyógyhatású gombák a Kárpát-medencében (1.)

Könyvajánlónkban elsőként Fődi Attila: "Gyógyhatású gombák a Kárpát-medencében" című könyvét szeretnénk bemutatni.

Aki a Facebook-on jártában-keltében megfordul a Magyar Gombász nyílt csoportban, ismerheti a szerzőt és hozzáértését. Jó szívvel ajánljuk szerzeményét!
2014.03.24 20:25
Új recept: Rakott kucsmagomba
2014.02.23 19:45
Új recept: Őzlábgomba párizsi bundában
2014.02.04 18:09
Ismerkedés a gombafotózás rejtelmeivel 2014 február 24-én (hétfőn)
2014.01.21 00:44
Féláron kapható a Jakucs Erzsébet: Gombaszakértői praktikum című könyve.
2014.01.13 17:15
GOMBAISMERET PLUSZ TANFOLYAM INDUL a napokban!

10 előadás és 6 terepgyakorlat. A sorozat célja, hogy a gombász alapismerettel rendelkezők részére, tudásuk felfrissítését biztosítva, újabb 110 nagygomba faj megtanulását tegyék lehetővé.
2014.01.05 11:21
Dolgozunk az oldalon. Aki fellátogat hozzánk, az sajnos jelenleg annyit lát, hogy picit megtorpant a lendületünk. Ezzel kapcsolatban a Fórumon már írtam, de úgy gondolom, valamiféle magyarázatra szorul itt a kezdőlapon is.

Nos, a helyzet az, hogy egyrészt a december vége mindenütt az ünnepekről szól, így mi is kicsit lazítottunk. Az igazi ok azonban nem ez! A Gombázó.hu társoldala a Sétafika.hu túraportál (nem véletlenül érvényes oda-vissza a regisztráció és a tagság mindkét oldalra). A Sétafika kifejezetten túrákkal, kirándulásokkal foglalkozó felület és tapasztalataink szerint a két téma nem áll túl távol egymástól, tehát szerencsés kiegészítői egymásnak.

A Sétafika portált sajnos december elején-közepén támadás érte. Sok az irigyünk, sokaknak csípi a szemét az ingyenesen szervezett túrák tömkelege, illetve sokakat zavart a túragalériánk, amely a támadást megelőzően több mint 170 ezer fotót tartalmazott. A támadás a fotóink ellen irányult. Gyakorlatilag letörölték a teljes állományt. Szerencsére a fotók nagy részét tudtuk pótolni, de komoly munkát jelent a galéria védelmének kialakítása, hogy ilyesmi ne ismétlődhessen meg, illetve át kell alakítani a rendszert. Sajnos ez időigényes és egész egyszerűen nem marad lehetőségünk a Gombazó olyan ütemű fejlesztésére, amit elképzeltünk!

Természetesen amint rendbetettük a túraoldalt, azonnal folytatjuk a munkát itt is a terveknek megfelelően.

Ami nagyon hiányzik az a társalgás lehetősége a gombahatározó felületnél. Sokat segítene a gombafotók meghatározásakor, ha párbeszéd lehetne a fotós és az érdeklődők, tippelők közt. Ez lesz az első, amit megoldunk! Csak egy kis türelmet kérünk tőletek!
2013.12.04 16:46
Új recept: Gévafasírt mentás mártogatóssal
2013.11.18 08:16
Sok gombával, gombahatározással foglalkozó oldal található az interneten. Még magyar nyelven is több tucatot találhatunk! Miért szeretnénk mégis egy ilyen oldalt?
2013.11.15 14:29
A rizike sokunk kedvence. Érdemes jobban megismerkedni kulminális szempontból ezzel a "répavérű" fajjal.
2013.11.07 13:44
Új recept: Fülőkés sajtkrémes reggeli
2013.11.07 13:28
Új recept: Gombás tojástekercs
2013.10.25 12:24
A mai napon sikerült beindítanunk a Fórumot is. Ez nagy előrelépés, mert - véleményünk szerint - egy közösség életéhez elengedhetetlen egy olyan felület, amiben visszakereshetők a korábban írottak, ahol egy-egy témát alaposan körül lehet járni. Ezt nem pótolja semmilyen általános közösségi portál sem. A fórumhoz a jobb felső ikonsorból lehet eljutni:
2013.10.24 08:50
Szakkönyvekből, weboldalakról és szaktanfolyamokon tanultakból töltjük fel a gombazo.hu adatállományát. A források megjelölése egyedileg épp ezért nehéz. Mivel nem szeretnénk senki munkásságát semmibe venni, ezért a "Források" almenüpontban igyekszünk összegyűjteni mindazon könyvek címeit és weboldalak linkjeit, amelyeket felhasználtunk.
2013.10.23 07:50
Új recept: Pulykahús mustáros gombamártáson
2013.10.20 05:24
Idegen tájon járva a helyiekkel beszélgetve hamar kiderül, hogy gyakran nem sokra megyünk az információkkal: a gombáink népi nevei semmit sem mondanak nekünk. Kis összeállításunkban ezen népi nevek "hivatalos" megfelelőit igyekszünk megkeresni
2013.10.19 08:25
Új recept: Juhtúrós rakott gomba